Sunday, May 24, 2015

KEK COKLAT MOIST KUKUS

Assalamualaikum w.b.t....


Om nom nom nom ..yummy!!!! sedappppppp..smpai menjilat bibir ..hehe..

Sejak akhir2 ni...asal xde kerja...hermmm tgn ni mesti nak buat kek...kek je tahu..haaaaaa..pipi pon makin naikkk...dlu xpndai pun nak buat kek kek bagai ....haaa...tapi usaha tangga kejayaan..kan..heehhehe...smpai la menjadi sebiji kek yg sedap ..hahaha...apa2 pun kita mesti cuba buat kan smpai la menjadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....hihi...dan resepi dah pun simpan dalam otakk..sebab xnak da buat kek yang xjd..membazir...








RESEPI KEK COKLAT MOIST KUKUS by wana :P

Bahan2 utk kek coklat 

1. 3biji telur size biasa tu je wana guna
2. 1/2 esen vanilla
3. 3/4 cawan  tepung gandum (xkisah jenama apa) 
4. 1/2 cawan susu pekat manis
5. 1/2 cawan susu cair
6. 1/2 sudu serbuk penaik
7. 1/2 sudu soda bikarbonat
8. 1/2 cawan serbuk koko
9. 1/2 cawan gula pasir
10. 1/2 cawan minyak masak

Cara buat : 

1. pukul telur dan esen vanilla smpai kembang ....dalam 7 minit ...heheh..wana pakai blender je...lagi senang ..hahah

2. tepung gandum, serbuk penaik dan soda bikarbonat tu korang ayak je smpai sebati kesemua tu..nak kasi tepung tu halus..xberketul2

3. kemudian bahan2 yang selebihnya tu..korang letak dalam periuk ke kuali ke xkisah..asal xtembus..hehe..haaa..korang masak dengan api yg kecik..smpai larut kesemuanya...kemudian ketepikan sekejap...bagi suam2 sket.

4. Then..campurkan bahan2 yang dimasak tadi dengan pukulan telur dan esen vanila ..kacau smpai sebati...

5. kemudian baru korang masukkan tepung sdikit demi sedikit..sehinggalah jadi satu adunan kek coklat...yummmy!

6. dan korang boleh la cari loyang dan sapu mentega pada loyang kemudian tuangkan adunan kek tu td kedalamnya...dan panaskan pengukus..pastikan sebelum masukkan adunan tu..air dalam pengukus tu hendaklah dah panas ekkk...

kalau korang nak kek korang naik gebu elok....penutup pengukus tu..balut dengan kain..xnak bg air menitis atas kek....ok ??? lepas tu biarkan 1 jam kemudian boleh la angkat...pasti lembap punya kek korang ..nyum3...

TOPPING ATAS 

Bahan2 :

1. Coklat masakan dalam 150 gram 
2. Sedikit susu cair 
3. Susu segar...mengikut kemanisan yg korang nak
4. Sedikit mentega...

masak guna kaedah boiling ye...kacau until semua cair sebati kemudian cuahkan ke atas kek yg dah siap kukus tadi ...kemudian..korang hias la mengikut kreativiti korang ...

Selamat mencuba :) 




1 comment:

Murniwati Awang said...

haritu saya beli tepung yang ready make..Alhamdulillah jadi..tapi yg ni nampak lg moist