Monday, May 25, 2015

APAM SUSU MUDAH DAN SENANG

Assalamualaikum w.b.t...

Pagi ni...wana srapan dengan APAM SUSU je...hehe...rasa mcm nak makan kuih la plk ..nak pergi beli..takut nak turun sorang2 ...bila duduk tempat org..mcm tu laaa..hermm..so kita main2 kat dapur ..la ye ..

hehe...

So....lepas asben dah bertolak ke office ...haa...wana pun masuk ke dpur..keletung kelentang..haha

oke..dah siap..haha


adunan bg dapat mcm ni ..k

yg ni..hasilnye selepas dikukus selama 45minit

meh nak share sket ...RESEPI APAM SUSU ni..yg semestinya snang,mudah dan sedap kalau dimakan waktu pagi dan petang ..hehehehe...

Bahan2. (2 orang makan je ni ..kalau nak bnyak double kan bahan hehe)

1. 1 cawan tepung
2.5 sudu susu pekat manis
3. 1/2 sudu esen vanilla
4. 2 biji telur
5. 1/2 cawan gula pasir
6. 1 sudu ovalet
7. pewarna (mengikut warna korang minat)

Cara nak buat :

1. ayakkan tepung gandum 

2. bahan2 lain cmpur dan blend smpai sebati dan kembang...pewarna jgn cmpur sekali masa blend tauuuu...

3. Dah siap blend tu ...kluarkan adunan ke dalam apa2 bekas...lepas tu..baru masukkan tepung sdikit demi sedikit smpai la..teksturnya jadi mcm gmbr atas  tu ...cntikkan..gebu gtu ..heheh

4. haaa..lepas tu..korang boleh la bahagikan adunan korang tu kepada dua atau tiga..masukkan pewarna ..lepas tu kacau smpai pewarna tu sbati ..

5.Last sekali, korang boleh la sapukan loyang dengan mentega kemudia tuangkan adunan korang satu demi satu ..secara berlapis2...kemudian nak suruh ada corak  cntik..korang ambik la apa2 seperti lidi ke...lorek lorekkan mengikut kreativiti korangg...haaaa.lepas tu pergi la kukus ..selama 45minit- 1 sejam...hehe

p/s : pastikan air dalam pengukus tu dah panas ekkk ...time nak masukkan loyang yg berisi apam tu ..k.

SELAMAT MENCUBA! :P




2 comments:

Siti Rohaida Yusof said...

nampak macam mudah je tu kan...

yang baik said...

macam senang jer... nak buat juga lah
akak salin resepi yer :D